Voedselveiligheid

Voedselveiligheid is voor ons natuurlijk een zeer belangrijk onderwerp! De supermarkten en grote voedselproducenten willen alleen met ons samenwerken wanneer wij het Groene Certificaat hebben. Het betekent dat onze vrijwilligers zich aan strenge voorschriften moeten houden. En dus ook aangeboden voedsel moeten weigeren dat niet voldoet aan alle voedselveiligheidseisen. De veiligheid gaat vóór alles, óók bij de Voedselbank.

De Voedselbank Dokkum bezit evenals de meeste Voedselbanken het Groene Certificaat Voedselveiligheid. Regelmatig worden we -onverwachts- gecontroleerd in opdracht van de NVWA.

Conclusie: Wij werken veilig en de producten die we uitgeven zijn veilig.

Voedsel en houdbaarheid

In de supermarkt heb je twee afkortingen op producten die met de houdbaarheid hebben te maken: TGT en THT

TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.
Wij geven niets aan klanten wat de TGT datum voorbij is.

THT:
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon eten. Zonder risico er ziek van te worden. Ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit.

“het lekkerst tot”
THT betekent in de praktijk vaak:
“het lekkerst tot..., maar daarna nog heel lang heel goed te eten!”

 

Maar Supermarkten willen eigenlijk géén producten in de schappen hebben liggen waarvan die THT datum bijna verstrijkt, ook al mankeert er NIETS aan het product…. En dan krijgen wij het!

 

Richtlijn
Er is een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbanken. Voor alle producten kun je daarin vinden wat wel en wat niet mag.

Producten met een TGT-datum mogen ná die datum NIET meer verstrekt worden.

Producten met een THT-datum mogen dus ná die datum nog verstrekt worden.