Voedselveiligheid

Voedselveiligheid is voor ons een belangrijk onderwerp! De supermarkten en voedselproducenten geven ons alleen (overgebleven) voedsel wanneer wij het Groene Certificaat hebben (zie hieronder). Onze vrijwillige medewerkers moeten zich aan strenge voorschriften houden. En dus ook aangeboden voedsel weigeren dat niet voldoet aan alle veiligheidseisen.
De veiligheid gaat vóór alles, óók bij de Voedselbank

 

 

De Voedselbank Dokkum bezit het Groene Certificaat Voedselveiligheid. Regelmatig worden we -onverwachts- gecontroleerd in opdracht van de NVWA.

Conclusie: Wij werken veilig en de producten die we uitgeven zijn veilig.

Over Voedsel en Houdbaarheid…


TGT – Te gebruiken tot:
Deze afkorting staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. Wij geven niets aan klanten waarvan de TGT datum voorbij is!


THT – Tenminste houdbaar tot:
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! Veel producten kun je vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon eten. Zonder risico er ziek van te worden. 
Maar Supermarkten willen eigenlijk géén producten in de schappen hebben liggen waarvan die THT datum bijna verstrijkt, ook al mankeert er NIETS aan het product…. En dan krijgen wij het!

Eigenlijk betekent THT “het lekkerst tot, maar daarna nog heel lang heel goed te eten!”

Ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit. Die hebben daarvoor een richtlijn opgesteld, waar wij ons aan houden.

Deze sticker kun je de laatste jaren op de gevel van de supermarkt aantreffen.